ČSÚ dnes oznámí výsledky maloobchodu za listopad -------------------- --------------------

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí, jak se v listopadu vyvíjely maloobchodní tržby. V říjnu celkové maloobchodní tržby bez sezonního očištění meziročně klesly o 4,7 procenta. Na snížení se nejvíc podílely prodej a opravy aut a prodej dalšího nepotravinářského zboží, naopak ke zmírnění poklesu přispěl prodej potravin. K poklesu tržeb přispěl v říjnu částečně i o jeden den nižší počet pracovních dní než o rok dříve.

Po očištění o sezonní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu v říjnu meziročně snížily o 3,1 procenta, meziměsíčně se naopak reálně zvýšily o 1,1 procenta.

Listopadová očekávání analytiků jsou mírně optimističtější. Odhadují, že očištěné maloobchodní tržby by měly meziměsíčně stagnovat. "Prodej v automobilovém sektoru by měl dle našich odhadů růst o 1,2 procenta, na což ukazuje změna počtu registrací aut," uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky. Prodej mimo automobilový sektor, kde analytici KB odhadují půlprocentní meziměsíční pokles, by měl být podpořen zlepšující se spotřebitelskou důvěrou a relativně slušným růstem mezd v posledních dvou měsících. "Negativně i nadále bude působit rostoucí nezaměstnanost. Meziročně očekáváme růst celkových maloobchodních tržeb o 1,9 procenta, po očištění pokles o jedno procento," uvedl Frayer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK