Bílý dům: Ekonomika je na cestě k oživení, do uzdravení má daleko

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. ledna (zpravodaj ČTK) - Americké hospodářství je na cestě k oživení. Vzhledem k vysoké nezaměstnanosti má ale do uzdravení ještě daleko, uvedl dnes Bílý dům v pravidelné čtvrtletní zprávě, v níž hodnotí dopady loňského stimulu na podporu ekonomiky. Dosud podle něj byla vyplacena anebo přislíbena více než polovina ze 787 miliard dolarů určených na pomoc hospodářství.

"Americká ekonomika je na začátku roku 2010 v dramaticky lepším stavu než před rokem. Finanční trhy jsou mnohem stabilnější a reálný HDP podle všeho roste na pevných základech. Úbytek pracovních míst činil v posledním čtvrtletí roku 2009 desetinu úrovně z prvního čtvrtletí," stojí ve zprávě. V souladu se zákonem o ekonomickém stimulu ji již podruhé vytvořil sbor ekonomických poradců prezidenta Baracka Obamy.

Balíček na podporu ekonomiky podle Bílého domu loni zvýšil zaměstnanost o půl milionu až dva miliony pracovních míst. Na konci minulého roku přesto míra nezaměstnanosti v zemi činila deset procent a bez práce bylo 15,3 milionu lidí. Za celý rok 2009 pak podle posledních údajů přišla ekonomika Spojených států o 4,2 milionu pracovních míst. Pro Obamu tak nyní tvorba pracovních míst na domácí scéně představuje hlavní úkol.

I ze zprávy je patrné, že zatím stále pouze klesá tempo, jímž ekonomika přichází o pracovní místa. Ještě v prvním čtvrtletí zanikalo ve Spojených státech 700.000 míst měsíčně. Ve druhém čtvrtletí to bylo 428.000 míst, ve třetím 199.000 a ve čtvrtém 69.000.

Podle autorů zprávy přitom při zbrzdění úbytku pracovních pozic hrál klíčovou roli ekonomický stimul, který jen do třetího čtvrtletí přímo vytvořil anebo zachránil 640.000 míst. Jeho skutečný dopad byl ale podle odhadů mnohem větší. Zpráva také připomíná, že s pomocí stimulu vzniklo 52.000 pracovních míst v oboru takzvaných čistých energií, které podle Bílého domu představují pracovní místa budoucnosti.

K růstu hrubého domácího produktu USA stimul podle autorů zprávy za celý rok 2009 přispěl dvěma procentními body. Ve druhém čtvrtletí to přitom byl nárůst o dva až tři procentní body, ve třetím tři až čtyři procentní body a v posledních třech měsících roku půl procentního bodu až tři procentní body.

Zatímco v prvním čtvrtletí se HDP Spojených států meziročně propadl o 6,4 procenta a ve druhém o 0,7 procenta, ve třetím čtvrtletí již zaznamenal růst o 2,2 procenta. V posledním čtvrtletí by podle odhadů měl růst o čtyři procenta.

Záchranný balíček na podporu ekonomiky obsažený v Zákoně o americké obnově a investicích přijatý loni v únoru představuje první významný krok nového amerického prezidenta. Obama za něj v minulosti čelil kritice jak z pravé, tak levé části politického spektra. Zatímco podle jedněch je nesmyslným utrácením, podle druhých je nedostatečný.

Americká vláda zatím prostřednictvím daňových úlev a výdajů hospodářství podpořila 263,3 miliardy dolarů, což je asi třetina záchranného balíčku. Dalších 149,7 miliardy dolarů již přislíbila na různé projekty a činnosti. Celkem je tak již vyčerpána více než polovina stimulu. Devadesát miliard dolarů z toho šlo na ekologické projekty, na něž Obamova administrativa klade velký důraz.

fcz ko

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK