Japonská Toyota zvažuje přesun další výroby do Severní Ameriky

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 13. ledna (ČTK) - Japonská automobilka Toyota Motor uvažuje o přesunu další výroby do Severní Ameriky. Oznámila to v noci na dnešek firma. Dodala, že letos uvede na americký trh deset nových či modernizovaných modelů a uskuteční kroky k oživení slábnoucí značky Scion. Společnost rovněž potvrdila, že bude vyrábět hybridní automobily Prius ve státě Mississippi.

"Společně s novými produkty studujeme možnost přesunu ještě více výroby automobilů do Severní Ameriky," uvedl šéf severoamerických aktivit Toyoty Joši Inaba. Dodal, že Toyota hodlá americkým motoristům během pěti let nabídnout řadu alternativ k tradičním spalovacím motorům. Tyto alternativy budou zahrnovat například elektromobily a hybridní vozy, které bude možné nabíjet z běžné elektrické sítě.

Inaba rovněž uvedl, že Toyota nadále plánuje spustit výrobu hybridních automobilů Prius v továrně v Mississippi, jakmile hospodářské oživení v USA dosáhne plné síly. Toyota v prosinci 2008 výstavbu továrny v Mississippi pozastavila v reakci na pokles prodeje automobilů, napsala agentura Reuters.

Toyota předloni připravila amerického konkurenta General Motors o pozici největší světové automobilky podle objemu prodeje. Společnost GM vládla světovému automobilovému trhu více než tři čtvrtě století.

Toyota je také světovou jedničkou v oblasti hybridních automobilů. Její model Prius vstoupil v roce 1997 jako první hybridní automobil na trh a je dosud nejprodávanějším vozem svého druhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK