Akcie JAL klesly o 81 procent, trh čeká vyhlášení bankrotu -------------------- --------------------

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. ledna (ČTK) - Finanční trhy již plně počítají s bankrotem japonské letecké společnosti Japan Airlines (JAL). Akcie firmy totiž po úterním poklesu skoro o 45 procent dnes ztratily dalších zhruba 81 procent hodnoty a jsou prakticky bezcenné. Kurz klesl o maximální povolený limit 30 jenů a ustálil se na pouhých sedmi jenech (asi 1,40 Kč).

Propad kurzu jen za poslední dva dny investory připravil o majetek v hodnotě asi 1,8 miliardy dolarů (zhruba 32,6 miliardy Kč) a nyní se tržní kapitalizace firmy pohybuje sotva kolem 200 milionů dolarů. Ještě před pár týdny to bylo skoro třicetkrát tolik.

Informované zdroje už začátkem týdne uváděly, že JAL by mohla vyhlásit bankrot velmi brzy, možná už 19. ledna. Šlo by o bankrot řízený, nad nimž by měl dohled stát. Současné akcie by patrně byly staženy z trhu, takže na akcionáře by spadl nevětší díl zodpovědnosti.

"Je vysoce pravděpodobné, že až JAL vyhlásí bankrot, její kapitál bude zcela vymazán," podotkl analytik makléřské společnosti Shinsei Securities Jasuhiro Macumoto.

Zdroje agentury Reuters také uvedly, že vládní úřad pro ozdravení firem by aerolinkám po vyhlášení bankrotu poskytl nový kapitál v objemu asi 300 miliard jenů (zhruba 59,5 miliardy Kč). Pak dohlédne na restrukturalizaci firmy. Podnik by mohl podle zdrojů propustit kolem 15.600 lidí, což je asi třetina jeho celkové pracovní síly.

Úřad nicméně zvažuje i návrh, že by si JAL mohla ponechat alespoň malou část svého původního kapitálu, což by umožnilo nechat akcie na burze. Jako pravděpodobnější se ale prý zdá, že vláda bude chtít akcie firmy stáhnout, aby tak plná odpovědnost za stav podniku padla na akcionáře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK