Co týden dal?

01.11.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Neměli jste přes týden čas sledovat dění doma nebo v zahraničí? Pak jsou následující řádky určeny právě pro Vás. Připravili jsme pro Vás souhrn nejzajímavějších ekonomických událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma i na našem serveru.

Posledních 7 dní ve světě

Vláda by měla příští týden rozhodnout o datu konání referenda o vstupu České republiky do Evropské unie. Tam však mají jiné problémy. Evropská komise ve čtvrtek oznámila, že zahájila u amerických soudů proces proti výrobci cigaret R.J. Reynolds, kterého viní z praní špinavých peněz. Jak vzápětí dodal nejmenovaný činitel komise, nevylučuje výkonný orgán EU žalobu ani proti dalším tabákovým firmám.  Žaloba se také vztahuje na škody z pašování cigaret v Unii, které Evropská komise jen za rok 2000 odhaduje na 90 miliard eur.
Francouzská společnost PSA Peugeot Citroen hodlá  investovat 700 milionů eur do nového montážního závodu, který  bude stát ve střední Evropě. Jednou z lokalit, o kterých  automobilka uvažuje, je město Žatec. 
Polská rafinérská skupina PKN Orlen chce získat síť čerpacích stanic ve střední Evropě, největší zájem by firma měla o společnost Benzina, uvedl ředitel koncernu  Zbygniew Wrobel. 
Italská firma IVG Colbachini zahájila výstavbu nového závodu na výrobu gumových hadic v Krnově na Bruntálsku za asi  300 milionů korun. Závod by měl zaměstnat 70 lidí.

Posledních 7 dní u nás

Stát horečnatě hledá, kde že ušetřit zhruba 60 miliard korun. První návrhy už jsou na světě. Plánuje se zpřísnění podmínek pro získání sociálních dávek a nemocenské, úprava podpory stavebního spoření, zrušení odpočitatelné položky na dítě a manželku, mírné snížení daně z příjmu fyzických osob apod. Nejvýraznější změnou je pak zvýšení daně z nemovitostí a zrušení daně z převodu nemovitostí.
Ministerstvo financí počítá s tím, že kraje budou mít vyšší daňové příjmy až od roku 2004, od kdy by měla platit novela zákona o rozpočtovém určení daní.
Česká konsolidační agentura by v letošním roce měla vykázat ztrátu 81,4 miliardy korun, v roce 2003 by ztráta měla činit  6,8 miliardy korun. 
Šest tuzemských stavebních spořitelen získalo za tři čtvrtletí letošního roku téměř milion nových klientů, což představuje meziroční pokles o 2,6 procenta. 
Česká republika vykázala za letošních devět měsíců v obchodě se zemědělskými a potravinářskými výrobky schodek  zhruba 19 miliard korun. 
Automobilka Škoda Auto chce od roku 2003 opětovně zvýšit výrobu vozů Superb na 150 kusů denně ze současných 100 kusů, uvedl generální ředitel společnosti Vratislav Kulhánek. Při odhadech počtu prodaných vozů se počítá i s významným podílem financování prostřednictvím leasingu.

Posledních 7 dní na našem serveru

V naší nové pravidelné rubrice Finanční triky jsme pro vás  tento týden připravili 5 článků se společným tématem: Co nabízejí investice do otevřených podílových fondů. V jednotlivých příspěvcích jste se mohli dozvědět do jakých fondů můžete investovat, jak správně vybrat fond a podle čeho se rozhodovat, jak ovlivňují poplatky a daňová zvýhodnění Vaše výnosy, proč sledovat vývoj svých investic a opakovaně do fondu investovat a jak je nákup a zpětný odkup podílových listů jednoduchý. Příští týden si můžete přečíst spoustu užitečných triků a tipů jak vyzrát na úřady.

Pokud hledáte aktuální sazebníky povinného ručení jednotlivých pojišťoven, jste na pravém místě. Na stránkách www.prodej.finance.cz/pojisteni/povinne-ruceni věnovaných povinnému ručení si můžete mimo to přečíst i spoustu zajímavých informací o tomto produktu. Pokud chcete povinné ručení sjednat a ušetřit, můžete využít našeho Prodejního centra. Nabídka je velmi výhodná i pro užitkové a nákladní automobily.

Anketa

A jak dopadla tento týden naše anketa? Drtivá většina (80%) z vás nakupuje spotřební zboží za hotové. Jen 10% využilo úvěr od splátkových společností a spotřebitelský úvěr bank nepoužil na financování spotřebního zboží téměř nikdo. Je vidět, že na malé spotřebiče pořád ještě máme aniž bychom si museli půjčit.

Anketní otázka zněla: Jak nejčastěji financujete nákup spotřebního zboží?


Spotřebitelský úvěr od banky
Zboží na úvěr od splátkové společnosti
Hotově
Jinak

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU