Obchodní domy Ikea loni v Česku zvýšily tržby i zisk

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Společnosti Ikea ČR, která v Česku provozuje čtyři obchodní domy s nábytkem a bytovými doplňky, v hospodářském roce 2009 končícím loni v srpnu vzrostl čistý zisk z 645 milionů korun v roce předchozím na 666,8 milionu korun. Celkové tržby Ikea ČR včetně restaurací a prodeje potravin se loni zvýšily na 7,28 miliardy korun z 6,8 miliardy Kč ve finančním roce 2008. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Ikea ČR.

V hospodářském roce 2010, který skončí letos v srpnu, vedení Ikea ČR kvůli hospodářské krizi ale počítá s prodejem maximálně na úrovni předešlého roku. "Tento odhad se týká i hospodářského výsledku společnosti," upozornilo ve výroční zprávě vedení společnosti Ikea ČR.

Prodejny Ikea v hospodářském roce 2009 vykázaly v Česku meziroční nárůst prodeje o 6,6 procenta na 6,92 miliardy korun. Zavítalo do nich takřka deset milionů návštěvníků a platících zákazníků byla zhruba polovina. Restaurace v obchodních domech Ikea zvýšily prodej o 13,4 procenta na bezmála 361 milionů korun a jejich personál obsloužil čtyři miliony zákazníků.

Ikea plánuje v roce 2011 otevřít nový obchodní dům s nábytkem a bytovými doplňky IkeaWest v Praze-Zličíně. Původní prodejna Ikea v nákupním centru Avion Shopping Park ve stejné lokalitě bude nabídnuta k pronájmu. IkeaWest, jejíž prodejní plocha má činit zhruba 35.000 metrů čtverečních, bude největší v Evropě. Společnost také hodlá postavit novou velkoplošnou prodejnu v Hradci Králové.

Společnost Ikea ČR je součástí švédského holdingu Ikea, který loni v září provozoval 266 obchodů Ikea v 25 zemích světa.

Čtveřice největších tuzemských obchodních řetězců s nábytkem v roce 2008 vykázala rekordní tržby 14,6 miliardy korun, které byly meziročně o 2,2 miliardy korun vyšší. Vyplývá to ze žebříčku 50 největších obchodů, který sestavila společnost Incoma Research a časopis Moderní obchod. Kvarteto největších prodejců nábytku Ikea, Asko, Sconto a Kika předloni v Česku provozovalo 22 velkoplošných prodejen.

Útraty Čechů za nábytek v předchozích letech rostly a velkoplošným prodejnám zaměřeným na nábytek a bytové doplňky dávala při nákupu přednost již téměř polovina českých zákazníků. Kvůli rostoucí poptávce, kterou hnala vzhůru hlavně bytová výstava, do Česka zamířily nové sítě prodejen s nábytkem. V ČR kromě společnosti Kika otevřely první obchody s nábytkem například firmy Jysk nebo XXXLutz. Na vstup do ČR se připravuje slovinská Lesnina.

Situaci na tuzemském trhu ale již v roce 2008 změnila globální hospodářská krize, kvůli které firmy i domácnosti začaly šetřit. Podle prezidenta Asociace českých nábytkářů Martina Čudky lze kvůli krizi očekávat pokles objemu nábytkářské výroby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK