Britský průmysl v listopadu mírně vzrostl a naznačil konec recese

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. ledna (ČTK) - Britská průmyslová výroba se loni v listopadu meziměsíčně zvýšila o mírných 0,4 procenta. Projevila se tak vyšší těžba ropy a zemního plynu, výkon zpracovatelského průmyslu ovšem stagnoval druhý měsíc za sebou, ukázaly dnes oficiální statistiky. Británie se tak mohla loni na konci roku dostat z hospodářské recese.

Meziročně byl ale listopadový výkon britského průmyslu nižší o šest procent a výkon zpracovatelského průmyslu meziročně klesl o 5,4 procenta. Říjen po revizi dat vykázal za celý průmysl meziroční pokles o 8,4 procenta a proti září snížení o 0,1 procenta.

Data podporují mínění, že hrubý domácí produkt Británie v posledním čtvrtletí minulého roku vzrostl, a země se tak dostala z nejhlubší hospodářské recese za 50 let. Obavy ale ještě vyvolává slabý zpracovatelský sektor. Těžba ropy a zemního plynu se meziměsíčně zvýšila o 7,2 procenta a byla nejvyšší od září 2008.

"Hlavní údaj o průmyslové výrobě není špatné číslo, znepokojuje ale, že zpracovatelský sektor přešlapuje na místě," uvedl ekonom BNP Paribas Alan Clarke. "Pokud zpracovatelství nemůže expandovat, když je tolik příznivých okolností, pak kdy tedy?" doplnil. Poznamenal také, že měna je slabá, podniky vyskladnily zásoby a poptávka ve světě obnovuje růst.

Vývoj byl proti odhadům mírně příznivější. Analytici očekávali, že se výkon britského průmyslu meziměsíčně zvýší o 0,3 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK