Ropa kvůli zásobě v USA zlevnila na letošní minimum pod 80 dolarů

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesly nejníže od počátku roku a americká ropa se propadla pod 80 dolarů za barel. Trh prohloubil úterní propad v reakci na předběžnou zprávu, podle níž americké zásoby nafty a topného oleje i přes chladné počasí na severní polokouli minulý týden výrazně stouply. Na trh má stále vliv úterní zpráva o zpřísnění měnové politiky v Číně.

Cena americké lehké ropy (WTI) klesla dnes až na 79,63 dolaru a vyrovnala letošní minimum z prvního dne obchodování v tomto roce. V 15:00 SEČ ztrácela WTI asi 60 centů a stála kolem 80,20 USD za barel. Přitom ještě v pondělí vystoupila na 83,95 dolaru za barel, nejvýše od října 2008.

Soukromá organizace American Petroleum Institute (API) v úterý večer odhadla, že minulý týden se komerční zásoby destilátů, kam patří topný olej a nafta, zvýšily o 3,6 milionu barelů. Trh naopak čekal, že v důsledku zvýšené poptávky za mrazivého počasí zásoby klesnou o 1,8 milionu barelů. Obchodníci budou nyní čekat, zda údaje vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) dnes tento vývoj potvrdí.

Zmatek na trhu posílily i další údaje API. Podle nich se zásoby benzinu zvýšily o 6,8 milionu barelů, což výrazně překonalo očekávání. Zásoby ropy podle očekávání stouply o 1,2 milionu barelů.

"Nemůžeme se upamatovat, kdy celkové zásoby naposledy vzrostly o 11,6 milionu barelů. Trh je rozhodně určitě znepokojený a zmatený," řekl agentuře Reuters komentátor finančních trhů Dennis Gartman. Zásoby ropy a ropných produktů ve Spojených státech, které jsou největším světovým spotřebitelem energie, za posledních 18 měsíců výrazně vzrostly, protože ekonomická recese těžce oslabila poptávku. Nyní se však očekávalo, že kvůli silné zimě začnou klesat alespoň zásoby topného oleje.

Ceny zůstaly pod tlakem úterního kroku Číny, která nečekaně zvýšila povinné minimální rezervy odváděné z bankovních vkladů. Opatření vyvolalo obavy o oživení globální ekonomiky a o poptávku po energii.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů) v 15:00 SEČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 78,72 79,30 New York - Nymex WTI únor 80,20 80,79

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK