Přes hranice v Mostech už kamiony jezdí bez čekání v koloně

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mosty u Jablunkova (Frýdecko-Místecko) 13. ledna (ČTK) - Přes česko-slovenský hraniční přechod v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku už kamiony projíždějí plynule. Ranní kolona zhruba deseti vozů se rozjela během dopoledne. ČTK to řekl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

"Během odpoledne se už kolona nevytvořila a průjezd je zatím plynulý. Těžko lze ale předvídat, zda to tak zůstane. Situaci může ovlivnit i drobná změna ve slovenském systému (elektronického mýtného)," dodal policejní mluvčí.

Směrem na Slovensko už vede původní jeden jízdní pruh místo provizorních dvou. Mimořádné dopravní značení, které kamionům vymezilo samostatný pruh, aby nezdržovaly osobní dopravu, dnes silničáři zrušili.

Podle informací ČTK vjíždějí na slovenské území i ti řidiči, kteří ještě nemají zakoupené čtečky mýtného nebo si je potřebují dobít. Kamiony tak zastavují až ve slovenském Svrčinovci, aniž by byli řidiči pokutováni.

Komplikace na hraničním přechodu začaly v pondělí 4. ledna poté, co Slovensko zavedlo elektronické mýtné. Řidiči, kteří přijížděli bez nutných čtecích jednotek, museli nechat kamiony odstavené až v osmikilometrové koloně a přepravit se do Svrčinovce, kde si mohli palubní jednotku mýtného zakoupit. Někteří řidiči se tak na hranicích zdrželi i desítky hodin.

Podle nich situaci způsobilo Slovensko, které nezvládlo informační kampaň před zavedením mýtného. Podle slovenského ministra dopravy Ľubomíra Vážneho byla kampaň dostatečná. Od ledna se elektronické mýtné vztahuje na všechny vozy nad 3,5 tuny, které jedou po slovenských dálnicích, rychlostních komunikacích a některých úsecích silnic první třídy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK