Řecká vláda chystá radikální hospodářskou reformu

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 13. ledna (ČTK) - Pro Řecko bude letošní rok rokem intenzivních ekonomických reforem, slíbil dnes premiér země Jorgos Papandreu v projevu ke 100 dnům socialistické vlády u moci. Dodal, že země nechce vystoupit z eurozóny, ani se neobrátí s prosbou o pomoc na Mezinárodní měnový fond (MMF). Slíbil, že fiskální reformy nepoškodí chudé. Razantní hospodářskou reformu chtějí po Řecku finanční trhy i evropské státy.

"Řecko v žádném případě nevystoupí z eurozóny, ani nebude shánět jinou pomoc, například od MMF," uvedl Papandreu. Řecko chce podle něj nastolit důvěru a jistotu mezi věřiteli.

"Toto bude rok radikálních změn pro ekonomiku a pro stát," řekl premiér. Nátlak ze zahraničí ale označil za přehnaný a vyjádřil se o něm kriticky. "Naší zemi se často nadává a věty a slova užívaná pro Řecko jsou často za přijatelnou hranicí," dodal. Uznal ale zároveň, že objektivní příčiny ke kritice existují.

Vláda země bude ve čtvrtek jednat o tom, jak během tří let snížit rozpočtový deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu. Loni dosáhl 12,7 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK