Meziroční inflace v Německu stoupla v prosinci na 0,9 procenta

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 14. ledna (ČTK) - Meziroční inflace v Německu vzrostla v prosinci na 0,9 procenta, a zvýšila se tak proti listopadovému tempu 0,4 procenta na více než dvojnásobek. Spotřebitelské ceny proti předešlému měsíci stouply o 0,8 procenta, sdělil v dnešních konečných údajích spolkový statistický úřad.

Definitivní čísla byla mírně vyšší než předběžné údaje z konce minulého měsíce. Ty ukazovaly nárůst meziroční inflace na 0,8 procenta a meziměsíční zvýšení cen o 0,7 procenta.

Inflace v Německu byla od července pod tlakem nejhlubší poválečné hospodářské recese v záporném pásmu nebo na nule a poprvé od června se do kladné oblasti dostala až v listopadu. Za celý rok 2009 vypočítal úřad průměrnou inflaci na 0,4 procenta, což byl nejnižší růst cen od sjednocení Německa na počátku 90. let.

Harmonizovaný index spotřebitelských cen podle metodiky Evropské unie vzrostl meziročně o 0,8 procenta po listopadovém růstu o 0,3 procenta. V meziměsíčním srovnání index zaznamenal nárůst o 0,9 procenta.

Z jednotlivých kategorií k meziměsíčnímu nárůstu přispěly nejvíce ceny ošacení a obuvi, ceny v kultuře a volném čase a v ubytování a stravování. Meziroční nárůst byl nejpatrnější v dopravě a u alkoholických nápojů a tabákových výrobků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK