ECB ponechala základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 1,0 pct

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 14. ledna (ČTK) - Bankovní rada Evropské centrální banky (ECB) dnes podle všeobecného očekávání nechala základní úrokovou sazbu pro země eurozóny už osmý měsíc po sobě na rekordním minimu jednoho procenta. Nic příliš nového se nečeká ani na poli postupného rušení podpory bankovního systému. Do centra pozornosti by se tak zřejmě na následné tiskové konferenci šéfů banky mohly dostat současné finanční potíže Řecka.

Zachování úroků dnes předpovědělo všech 80 ekonomů dotázaných agenturou Reuters. Téměř všichni se také domnívají, že ECB je nechá na nynějším minimu až hluboko do druhého letošního pololetí a mezitím bude čekat na signály, že ekonomické oživení v eurozóně pevně zakořenilo.

Šéf ECB Jean-Claude Trichet minulý měsíc potvrdil, že banka ukončuje program mimořádných ročních úvěrů a že v březnu ukončí nabídku šestiměsíčních úvěrů. Další významnější informace o postupu odstraňování podpory likvidity analytici nečekají.

Tím zajímavější mohou být podle pozorovatelů dotazy na situaci v Řecku, zejména ohledně Trichetova názoru na dnešní plán řecké vlády na drastické snížení rozpočtového deficitu, který loni vyskočil na téměř 13 procent HDP. Představitelé ECB minulý týden v rámci delegace Evropské komise navštívili Atény, aby zjistili, jak chce Řecko dát své finance do pořádku. Řecká vláda dnes představila cíle plánu reformy veřejných financí, zatím však nesdělila, jak jich dosáhnout.

Trichet si zřejmě ponechá mírně optimistický pohled na vývoj ekonomiky. ECB nyní podle prosincové prognózy očekává, že ekonomika eurozóny letos stoupne v rozmezí 0,1 až 1,5 procenta, což bylo výrazné zlepšení proti zářijové prognóze, která se pohybovala od poklesu o 0,5 procenta po nárůst o 0,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK