Ostravské letiště rozšiřuje odbavovací plochu za 110 milionů Kč -------------------- --------------------

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mošnov (Novojičínsko) 14. ledna (ČTK) - Letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku letos téměř dvojnásobně rozšíří hlavní odbavovací plochu. Její současná kapacita už nevyhovuje odbavování pravidelných a charterových letů. Společnost Letiště Ostrava, vlastněná Moravskoslezským krajem, ji začala rozšiřovat tento týden. Investice za 110 milionů korun by měla skončit v červnu. Kraj na ni získal přes 100 milionů z evropských fondů. ČTK to řekla mluvčí letiště Michaela Kubešová.

Současná odbavovací plocha zaujímá asi 30.000 metrů čtverečních; provozu na letišti už to nestačí. "Je obtížné dodržet bezpečnostní vzdálenosti mezi jednotlivými letadly, pro něž jsou na ploše zatím čtyři stání, a také dostatečně využívat kapacitu nové odbavovací haly," vysvětlila mluvčí.

Během šesti měsíců se odbavovací plocha rozšíří na zhruba 51.000 metrů čtverečních a vznikne na ní sedm stání pro letadla. "Asfaltovo-betonová plocha se rozšíří směrem na jih, zároveň se na ní zmenší stávající travnaté plochy, které od ní oddělují pojížděcí dráhu," dodala.

Letiště Ostrava připravovalo rozšíření plochy dva roky. "Pokud by k němu nedošlo, odbavování letadel by mělo časové prodlevy a narušoval by se letecký provoz. Letiště by tak ztrácelo své postavení na trhu," řekl ČTK generální ředitel a předseda představenstva Pavel Schneider. Do roku 2013 chce společnost rozšířit i pojezdové dráhy.

Rozšíření odbavovací plochy je druhou velkou investicí do dráhového systému mošnovského letiště - před dvěma lety společnost zrekonstruovala vzletovou a přistávací dráhu za 115 milionů korun. Nový navigační a světelný systém umožňuje letadlům přistávat i za nízké dohlednosti.

Letos počítá Letiště Ostrava ještě s dalšími investicemi, které přesáhnou 160 milionů korun a rovněž na ně přispěje Evropská unie. Letiště zakoupí například tahače pro letadla, stroje na zimní údržbu dráhy, kamerové systémy pro ostrahu, samohybné schody k letadlům nebo vozidlo na čištění toalet v letadlech. Do konce roku 2013 chce ve spolupráci s krajem vyčerpat z evropských fondů zhruba 2,5 miliardy korun.

Letiště Ostrava očekává za loňský rok ztrátu do deseti milionů korun. Výsledek hospodaření by tak mohl být lepší než předloni, kdy se firma propadla do ztráty 15,8 milionu Kč. Loňské tržby za leteckou činnost ale meziročně klesly o téměř desetinu na 130,6 milionu Kč. Vlivem hospodářské krize loni ubylo letišti přes 46.000 cestujících, meziročně je to o 13 procent méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK