Ropa začala znovu zdražovat, barel WTI stojí skoro 80 dolarů

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. ledna (ČTK) - Ceny ropy se dnes na světových trzích začaly opět zvyšovat a barel referenčního kontraktu na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) se vrátil k 80 dolarům. K růstu cen přispěl hlavně očekávaný růst poptávky, který zcela smazal předchozí vliv v podobě růstu zásob v amerických skladech.

Krátce před 17:00 se barel WTI prodával za zhruba 79,90 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena zvýšila o více než 20 centů. Cena severomořské ropy Brent ale nepatrně klesla a dostala se pod 78,30 USD. Na cenu kontraktu má ale vliv to, že dneškem končí jeho platnost, od dalšího dne se dostane na jeho místo kontrakt březnový.

Cena americké ropy se ve středu dostala na letošní minimum kolem 78 dolarů, zatím se ale nic nemění na tom, že cena se dlouhodobě pohybuje v pásmu 75 až 85 dolarů za barel. Cena klesala v reakci na růst zásob v USA, ale i díky zprávám o zmírnění mrazů v klíčových oblastech spotřeby.

Pro vývoj cen ropy je klíčový výhled spotřeby v USA, kde se každoročně spotřebovává zdaleka nejvíce ropy na světě. Přestože ekonomická aktivita v USA zůstává pod dlouhodobým průměrem, postupně se zlepšuje, což analytiky vede k revizi výhledu na letošní rok. Předpokládá se proto, že poptávka po ropě se v USA letos bude zvyšovat.

"Nálada (na trhu) je teď dobrá. Hnací silou dál zůstává makroekonomický výhled, takže všichni se budou dívat po dalších známkách oživení," podotkl analytik Amrita Sen ze společnosti Barclays Capital, kde má na starosti trh s ropou.

Na začátku týdne se cena americké ropy vyšplhala k 84 dolarům, což bylo nejvíce za posledních 15 měsíců. Ceně ještě pomáhaly k růstu zprávy o mrazivém počasí na většině území USA a na řadě míst v Evropě. Kvůli nízkým teplotám se zvyšuje poptávka hlavně po topném oleji, který se získává z ropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 78,26 78,31 New York - Nymex WTI únor 79,86 79,65

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK