Reuters: Francie uvažuje o zvýšení podílu v Renaultu

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 14. ledna (ČTK) - Francouzská vláda uvažuje o tom, že by zvýšila podíl v tamní automobilce Renault až na 20 procent. V současné době má ve firmě asi 15 procent akcií, zvýšením podílu by si ale zajistila větší vliv na řízení podniku. V rozhovoru s agenturou Reuters to dnes řekl ministr průmyslu Christian Estrosi.

"Zvažujeme to. Jisté je, že hledáme způsob, jak jim vysvětlit, že stát, který má 15procentní podíl, je stát, který má vliv," řekl Estrosi. Renault je druhou největší automobilkou ve Francii.

Ministr se ve středu setkal s vedením Renaultu a na sobotu je plánována schůzka mezi vrcholovým managementem a prezidentem Nicolasem Sarkozym. Ten dal nedávno najevo, že by chtěl, aby Renault jeden ze svých nových modelů vyráběl místo Turecka doma ve Francii.

"Můžeme to udělat tak, že si necháme těch 15 procent. Když půjdeme na 17, 18 nebo na 20 procent, pak to možná bude psychologický způsob, jak jim vysvětlit, že nebudeme jen tak přihlížet a do strategie automobilového průmyslu ve Francii vůbec nezasahovat," dodal.

Francouzský stát je s podílem 15,01 procenta největším akcionářem Renaultu. Druhým největším je japonská automobilka Nissan Motor. Ta drží v Renaultu přesně 15 procent akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK