Suzuki by ráda v brzké době získala podíl ve Volkswagenu

15.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hamamacu 15. ledna (ČTK) - Japonská automobilka Suzuki Motor by ráda v brzké době získala podíl v německém Volkswagenu. Uvedla to dnes firma. Dodala, že požádala VW o nalezení vhodných akcionářů, kteří by jí mohli akcie německého podniku prodat. Automobilky se na kapitálovém propojení dohodly již minulý měsíc.

Firmy v prosinci oznámily, že Volkswagen převezme v Suzuki téměř pětinový podíl za zhruba 2,5 miliardy dolarů (45 miliard Kč). Suzuki má zase podle dohody investovat až polovinu získaných peněz do nákupu akcií VW. Předpokládá se, že kapitálové propojení posílí vliv obou automobilek.

Suzuki díky transakci získá potřebného partnera pro výzkum, zatímco Volkswagenu se otevřou dveře k lepším technologiím pro malé automobily. Volkswagen by rovněž mohl získat lepší přístup na indický trh, na kterém je Suzuki jedničkou.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě. Společnost již dříve uvedla, že se chce do roku 2018 stát největším výrobcem automobilů na světě. Volkswagen již minulý měsíc koupil podíl 49,9 procenta ve výrobci sportovních vozů Porsche AG za 3,9 miliardy eur (zhruba 100 miliard Kč). Porsche by se mělo v roce 2011 stát desátou značkou skupiny Volkswagen, do které patří také Škoda Auto.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK