Hejtmani chtějí po vládě inventuru dotačních programů EU -------------------- --------------------

15.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. ledna (ČTK) - Hejtmani dnes vyzvali vládu, aby provedla inventuru všech centrálních operačních programů EU. Chtějí, aby po získání souhlasu Evropské komise převedla do regionů dotace, u nichž hrozí propadnutím z důvodu jejich nevyčerpání do konce roku. Podle odhadů by se mohlo jednat až o desítky miliard korun, řekl ČTK po zasedání Rady Asociace krajů její předseda Michal Hašek (ČSSD).

"Chceme mít jistotu, že nepropadne ani euro. V každém z krajů jsou řádově stovky projektů, na které se nedostalo, protože v konkrétních osách regionálních operačních programů (ROP) už došly peníze. Kraje jsou schopny velmi rychle v řádech tří či čtyř měsíců vypsat nové výzvy a peníze rozdělit ještě do konce roku," řekl Hašek, který doufá, že premiér Jan Fischer bude mít analýzu k dispozici už při avizované návštěvě Jihomoravského kraje v březnu.

Které centrální operační programy mají potíže s rozdělením alokovaných peněz, nechtěl Hašek upřesnit. "Existuje předběžná analýza, kterou má premiér Fischer k dispozici. My vycházíme z toho, že na každý rok je v programech alokována určitá částka, která se musí vyčerpat nejpozději do dvou či tří let. Nyní tedy končí lhůta pro rozdělení dotací z roku 2007," řekl Hašek.

Podle Haška je právě za působení úřednické vlády velká šance peníze ze souhlasem Evropské komise přerozdělit. Ministerstva vedená politiky by se podle něj s penězi pro centrální operační programy loučila mnohem hůře. "V podstatě ale nejde o to, kdo ty peníze rozdělí, ale aby se beze zbytku využily. Nám je jedno, zda vláda přidělí peníze regionům přes centrální programy, nebo je převede do regionálních programů," dodal Hašek.

Evropské dotace jsou podle Haška ideálním prostředkem na zmírnění dopadů hospodářské krize. I proto by podle něj zřejmě Evropská komise se změnou směřování dotací neměla problém.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK