Dolar po dnešní statistice posiloval vůči euru

15.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. ledna (ČTK) - Dolar dnes po zprávách o spotřebitelské inflaci a průmyslové výrobě v USA za prosinec posiloval. Na euro také stále negativně působí obavy o další vývoj v Řecku, které má obrovský deficit a agentury mu snížily rating.

Kolem 16:50 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o jedno procento na 1,4357 USD. Vůči jenu euro kleslo o 1,2 procenta na 130,61 JPY a nižší bylo i vůči britské libře, ke které se dostalo nejníže za čtyři měsíce. Dolar k jenu oslabil o 0,2 procenta na 90,91 JPY.

Kurz dolaru dnes příznivě ovlivnila statistika z USA. Ministerstvo práce uvedlo, že růst spotřebitelských cen v prosinci meziměsíčně zpomalil na 0,1 procenta z listopadových 0,4 procenta. Výsledky byly o něco příznivější než odhady analytiků. Potvrdilo se tak, že inflační tlaky v ekonomice zůstávají nízké.

Průmyslová výroba v prosinci stoupla stejně jako v předešlém měsíci o 0,6 procenta. Zpracovatelský průmysl v čele s výrobou automobilů sice obnovil pokles, kvůli neobvykle chladnému počasí však prudce vzrostla produkce elektráren, tepláren a plynáren. V meziročním srovnání byla průmyslová produkce stále nižší o dvě procenta. Za celé poslední čtvrtletí loňského roku však produkce rostla v celoročním přepočtu tempem sedmi procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK