Vláda bude znovu jednat o úsporách v rozpočtu -------------------- --------------------

18.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Ministři dnes budou opět rozhodovat o úsporných opatřeních ve výdajích letošního rozpočtu tak, aby byl udržen schválený schodek 163 miliard korun. Úspory chce kabinet vytvořit především podvázáním výdajů jednotlivých ministerstev. Důvodem jsou změny ve státním rozpočtu, které prosadili poslanci levice a které podle vlády skrytě zvyšují schodek rozpočtu.

Kabinet podle premiéra Jana Fischera využije všech možností, aby schodek rozpočtu udržel na hranici 5,3 procenta hrubého domácího produktu. Jednotlivá ministerstva nebudou moci v příštím roce bez souhlasu vlády využít zřejmě pět procent plánovaných výdajů. Uvolněny by mohly být až v pololetí poté, co kabinet vyhodnotí průběžné plnění státního rozpočtu. Vláda projednávala návrhy ministerstva financí již v pondělí 11. ledna. Konečné rozhodnutí ale o týden odložila.

Vláda se bude rovněž zabývat návrhem ministra dopravy Gustava Slamečky na zvýšení mýtných sazeb v pátek odpoledne. Kamiony by měly v pátek na dálnicích platit až o polovinu více než dnes, čímž chce ministerstvo regulovat provoz. Pokud vláda návrh schválí, bude změna platit od února. Návrh je výsledkem jednání Slamečky s nákladními dopravci, kteří změnu berou jako kompromis.

Vláda také posoudí strategii bezpečnosti potravin a výživy na období 2010 až 2013. Cílem materiálu, který kabinetu předkládá ministerstvo zemědělství společně s ministerstvem zdravotnictví, je zlepšit ochranu zdraví spotřebitelů a zvýšit důvěru lidí v kvalitu a výživovou hodnotu potravin. Na rozdíl od podobných dokumentů v minulosti zahrnuje strategie také problematiku výživy obyvatel, která byla dosud řešena samostatně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK