Ceny ropy pokračují v poklesu, WTI klesla k 77 dolarům

18.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesají šestý den po sobě a americká ropa sestoupila ráno až k 77 dolarům za barel. Ropný trh nadále sráží dolů oteplení ve Spojených státech a Evropě a k poklesu nyní přispívají i obavy z vývoje světové ekonomiky a nízké poptávky po energii.

Cena americké lehké ropy (WTI) klesla v 10:00 SEČ proti pátku o 20 centů na 77,80 USD za barel a na asijském trhu se dostala až na třítýdenní minimum 77,07 dolaru. Severomořská ropa Brent se propadla pod 77 dolarů.

Ropu od konce minulého týdne oslabuje ústup chladného počasí na severní polokouli poté, co mrazy od konce minulého roku tlačily její ceny vzhůru až k 15měsíčnímu maximu 84 dolarů z počátku minulého týdne. V pátek začaly pokles přiživovat i nepříznivé zprávy amerických firem, zejména ztráty banky JP Morgan na poli spotřebitelských financí.

"Dnešek zřejmě bude dalším dnem poklesu," řekl agentuře Reuters analytik trhu komodit v německé Commerzbank Eugen Weinberg. "Nálada na trhu se podle všeho změnila poté, co se ceny neudržely nad 80 dolary za barel," dodal.

Chladné počasí, které hlavní spotřebitelské země trápilo v minulých týdnech, globální poptávku po ropě a ropných produktech příliš nezvýšilo, a zásoby tak zůstávají nadále vysoké. Mezinárodní agentura pro energii v pátek mírně snížila svůj výhled letošní světové poptávky po ropě.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů) v 10:00 SEČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 76,83 77,11 New York - Nymex WTI únor 77,80 78,00

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK