Eurostat: Češi jsou chudobou ohroženi nejméně v celé EU

18.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. ledna (zpravodaj ČTK) - Česko má v Evropské unii vůbec nejméně obyvatel, kterým hrozí chudoba. Takovému riziku je vystaveno jen zhruba devět procent lidí, průměr EU je 17 procent. Druhé místo patří s 11 procenty Slovákům a Nizozemcům. Novináře o tom dnes informoval Eurostat. Nejvíce jsou chudobou ohrožení obyvatelé Lotyšska, Rumunska a Bulharska, kde se bez prostředků může ocitnout více než pětina populace.

Data evropského statistického úřadu pocházejí z roku 2008 a ukazatel chudoby se skládá hned z několika měřítek. Záleží mimo jiné na tom, kolikrát ročně si rodiny mohou dovolit dovolenou, zda jsou schopni během zimy vytápět svůj dům či byt, zda si mohou koupit auta a nebo maso k obědu či k večeři.

Největšímu riziku pádu na okraj společnosti jsou v Česku vystaveni především mladí lidé do 17 let věku. Hrozba se týká celkem 13 procent z nich. Chudoba proti tomu hrozí jen sedmi procentům důchodců a jen čtyřem procentům zaměstnaných obyvatel. Velmi podobně si vede i Slovensko, kde hrozbě chudoby čelí 17 procent mladých, deset procent důchodců a šest procent zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK