Odbory British Airways budou znovu hlasovat o stávce od 25. ledna

18.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. ledna (ČTK) - Odbory palubního personálu vlajkové britské letecké společnosti British Airways začnou od 25. ledna znovu hlasovat o stávce proti úspornému plánu firmy. Sdělil to dnes jejich odborový svaz Unite. Po nezdaru odborového plánu na dvanáctidenní vánoční stávku se vedení BA a odborům nepodařilo dohodnout se na změnách pracovních podmínek, a Británii tak hrozí pokračování zimního chaosu v dopravě.

Hlasování by mělo trvat asi měsíc. Pokud se většina z téměř 13.000 zaměstnanců palubního personálu firmy vysloví pro stávku, mohla by akce začít počátkem března, uvedl svaz Unite. BA ve svém vlastním prohlášení sdělila, že je rozhodnutím odborů "zarmoucena, nikoli však překvapena".

Odbory utrpěly před měsícem porážku u londýnského soudu, který kvůli nesrovnalostem označil první hlasování zaměstnanců o stávce za neplatné. Vedení British Airways tehdy uvedlo, že chce s odbory obnovit jednání, aby odvrátilo možnou budoucí stávku, která by firmu těžce zasáhla. Odbory však daly najevo, že hodlají co nejdříve uspořádat nové hlasování.

British Airways procházejí kvůli dopadům hospodářské recesi těžkými problémy a firma se dostala do hlubokých ztrát. Vedení přijalo úsporná opatření, která mají výrazně snížit náklady a pomoci firmě přežít nepříznivou situaci. V plánu má zrušení 1700 pracovních míst, zmrazení mezd většině zaměstnanců, přesunutí části lidí na zkrácené úvazky a omezení počtu personálu na dálkových letech.

"V rámci předloženého plánu zůstanou naši zaměstnanci nejlépe odměňovaným palubním personálem v Británii. Stávka nemá absolutně žádné opodstatnění," uvedlo vedení BA.

Přepravce utrpěl za první pololetí finančního roku čistou ztrátu 208 milionů liber (asi šest miliard korun). Za celý rok do konce března analytici čekají propad asi 600 milionů liber. Společnost denně uskuteční 650 letů a přepraví kolem 90.000 cestujících.

V posledních týdnech Británii sevřelo neobvykle chladné počasí s mrazy a sněžením. Doprava v zemi včetně letecké kvůli tomu propadla do chaosu a byla narušena po dva týdny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK