OP Prostějov sám požádal soud o zahájení insolvenčního řízení -------------------- Sada foto: http://multimedia.ctk.cz/cs/foto/udalosti/2852868/op-prostejov --------------------

18.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov/Brno 18. ledna (ČTK) - Prostějovský Oděvní podnik (OP) dnes sám požádal soud o zahájení insolvenčního řízení. ČTK to řekl mediální zástupce firmy Karel Samec. Největší tuzemský oděvní podnik, který zaměstnává 1500 lidí, dluží věřitelským bankám asi 1,2 miliardy korun. Vedení OP věří, že se mu podaří zachovat výrobu a zaměstnanost. Pracovníci podniku nyní pracují kvůli úbytku zakázek jen čtyři dny v týdnu.

OP podal u Krajského soudu v Brně návrh na zahájení insolvenčního řízení proto, že věřitelské banky firmě neudělily souhlas s předinsolvenčním moratoriem, které by podnik až na čtyři měsíce ochránilo před věřiteli. Na schválení moratoria byl potřeba souhlas alespoň dvou bank, dvě ze tří, podle dřívějších informací Hospodářských novin (HN) Raiffeisenbank a Citibank, ale odmítly.

Podnik loni podle odhadů hospodařil se ztrátou 400 milionů korun při tržbách 1,3 miliardy, uvedly minulý týden HN. Předloni firmě klesly tržby zhruba o 550 milionů na 1,94 miliardy Kč při rekordní ztrátě 1,085 miliardy korun. Ještě v roce 2007 OP vykázal zisk 13,7 milionu korun. Tržby tuzemských oděvních podniků negativně ovlivňují kurzové výkyvy a levná pracovní síla v Asii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK