Juncker povede ministry financí eurozóny i nadále

18.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. ledna (zpravodaj ČTK) - Ministry hospodářství a financí eurozóny, takzvanou euroskupinu, povede i nadále lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. O jednomyslném zvolení prakticky jediného kandidáta dnes novináře informoval mluvčí lucemburské vlády Guy Schuller. Juncker by měl euroskupinu vést dalších 2,5 roku.

Lucemburský premiér a bývalý ministr financí je přitom vůbec prvním šéfem euroskupiny, funkce se ujal v roce 2005. Znovu byl zvolen v polovině roku 2008 a jeho mandát měl vypršet až na konci letošního roku. S příchodem lisabonské smlouvy, která vstoupila v platnost loni v prosinci, však museli ministři šéfa euroskupiny zvolit znovu. Dosud totiž euroskupina byla jen neformálním seskupením, jehož moc však v uplynulých letech rostla. V lisabonské smlouvě je však zmíněna již jako formální seskupení.

"Není absolutně žádných pochyb, že bude znovu zvolen šéfem euroskupiny na dva a půl roku," řekl již na konci roku 2009 německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Stejný názor měl i jeho kolega, nizozemský ministr financí Wouter Bos. Podle něj v současnosti neexistuje nikdo jiný, kdo by měl pro tuto funkci jeho podporu.

Ani sám Juncker však v minulosti neskrýval, že má chuť ve funkci předsedy eurozóny pokračovat. "Nezaznamenal jsem hlasy, které by byly proti," komentoval nedávno svoji kandidaturu. O Junckerovi se přitom ještě před časem uvažovalo jako o ideálním kandidátovi na prvního prezidenta Evropské unie. Tuto funkci však nakonec získal belgický premiér Herman Van Rompuy.

urm dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK