Japonské akcie kvůli jenu klesly, trh čeká na firemní výsledky

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. ledna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes pokračoval v poklesu a jeho hlavní index oslabil o 0,8 procenta. Akcie vývozních firem podlomil silnější kurz jenu, celkově na trhu vládne opatrnost, protože investoři čekají na výsledky amerických a domácích firem za poslední čtvrtletí loňského roku.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 90,18 bodu na 10.764,90 bodu. V pátek index vystoupil na nejvyšší úroveň od října 2008, od počátku týdne však ztrácí.

Akcie exportních firem, zejména automobilek jako Honda a technologických společností, srážel dolů silnější kurz jenu. Japonská měna vzrostla k dolaru na měsíční maximum s podporou spekulací, podle nichž by očekávaný bankrot Japan Airlines mohl vést k repatriaci japonských investic do japonské měny. Investoři však příliš velké aktivity nevyvíjejí, protože se čeká na sérii údajů od firem z USA a Japonska.

Na devizovém trhu klesl kurz eura k britské libře na nové čtyřměsíční minimum a libra k dolaru stoupla nejvýše za šest týdnů. Britská měna získávala podporu ze zpráv, podle nichž americká Kraft Foods je s britskou Cadbury na pokraji přátelské dohody o fúzi, z níž vzejde největší výrobce cukrovinek na světě. Euro mírně posílilo k dolaru po zprávách, podle nichž Řecko dostalo od ministrů financí eurozóny podporu při řešení svých problémů se zadlužeností, i když byl vyzváno k maximálně důrazným krokům.

Ke konci tokijského obchodování euro k dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,4395 USD. Vůči libře evropská měna oslabila o půl procenta na 0,8767 GBP. Dolar proti jenu oslabil o 0,3 procenta na 90,50 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK