Zisk čínských státních firem loni stoupl o 9,8 procenta

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 19. ledna (ČTK) - Zisk čínských státních společností v loňském roce stoupl o 9,8 procenta na 1,34 bilionu jüanů (zhruba 3,5 bilionu Kč). K růstu přispěly hlavně petrochemické a realitní podniky, automobilky a výrobci stavebních materiálů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo čínské ministerstvo financí.

Společnostem se podařilo vykázat růst zisku hlavně díky poslednímu měsíci roku. Předchozí zprávy ukazovaly, že za deset měsíců zisk státních firem klesl o 10,6 procenta a za 11 měsíců o 1,9 procenta. Podle internetových stránek ministerstva se v prosinci zisk státních společností zvýšil proti listopadu o 23,8 procenta.

Zisk podniků kontrolovaných centrální vládou stoupl o 10,3 procenta na 944,5 miliardy jüanů. Zisk podniků ve vlastnictví lokálních vlád vzrostl o 8,4 procenta na 394,7 miliardy jüanů. Zásoby státních podniků za loňský rok vzrostly o 16,2 procenta.

Vyšší zisk státních firem je další pozitivní zprávou pro čínskou ekonomiku a naznačuje, že růst hrubého domácího produktu země by mohl dále zrychlovat. Zpráva navazuje na příznivé údaje o zahraničním obchodu, které ukázaly, že vývoz i dovoz v prosinci rostly, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK