Důvěra investorů v ekonomiku Německa klesla nejníže od července

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. ledna (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v lednu již čtvrtý měsíc za sebou klesla a dostala se nejníže od července. Důvodem jsou obavy, že největší evropská ekonomika bude oživovat z recese velmi pomalu. Vyplývá to z průzkumu německého institut ZEW.

Index nálady investorů a analytiků se snížil na 47,2 bodu z prosincových 50,4 bodu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali snížení indexu pouze na 49,5 bodu. Navzdory poklesu však index zůstává vysoko nad historickým minimem 27,1 bodu. Loni v září pak index vystoupil na 57,7 bodu, nejvýše za tři a půl roku.

Index ZEW ukazuje ekonomická očekávání pro příštích zhruba šest měsíců. Poslední průzkum byl veden u 295 respondentů mezi 4. a 18. lednem.

Index hodnocení současných ekonomických podmínek se zlepšil na minus 56,6 bodu z prosincových minus 60,6 bodu. Ekonomové zde předpokládali v průměru zlepšení na minus 56,3 bodu, napsaly agentury AP a Reuters.

Německá ekonomika loni klesla o rekordních pět procent, což je nejhorší výsledek od druhé světové války. Zemi tvrdě zasáhla světová hospodářská krize, která způsobila, že v Německu klesl objem vývozu, dovozu i celkových investic. V roce 2008 Německo vykázalo růst hrubého domácího produktu o 1,3 procenta. V letošním roce vláda očekává růst o 1,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK