V Rožné se loni vyrobilo 242 tun uranu, meziročně o šest tun méně

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dolní Rožínka (Žďársko) 19. ledna (ČTK) - V uranovém dole Rožná na Žďársku se loni vyrobilo 242 tun uranu, což je množství odpovídající ročnímu plánu. Oproti roku 2008 klesla produkce o šest tun. Podle ředitele těžebního závodu Geam Pavla Koscielniaka to je způsobeno tím, že horníci dobývají rudu ve stále obtížnějších geologických podmínkách. V Rožné je poslední otevřený uranový důl ve střední Evropě.

Těžba by v dole měla pokračovat ještě několik let. Přibližně za rok by se zde také mohly začít razit nové prostory pro obří zásobník na zemní plyn.

Hospodářská krize zatím podle ředitele těžbu uranu neovlivnila, těžilo se podle plánu. Pracovníci těžebního závodu si ale v tomto roce nepolepší, protože nová kolektivní smlouva počítá se stagnací mezd na loňské úrovni. Celkem podnik zaměstnává kolem 1000 lidí, z toho je polovina horníků.

Důl má 24 pater. Uranová ruda se teď dobývá od 20. do 22 patra, tedy až 1100 metrů pod povrchem. Zhoršené podmínky se podle ředitele projevují především proměnlivou kvalitou uranu v rubanině. Loni bylo vytěženo přibližně 133.000 tun rudy, průměrný obsah uranu v jedné tuně činil asi 1,82 kilogramu. Ve srovnání s rokem 2008 klesla kvalita těžené rudy o 13 procent.

Uranová ruda se v Rožné těží přes půl století. Podle rozhodnutí vlády by měla pokračovat, pokud se vyplatí. Podle současných předpokladů to bude do konce roku 2012, případně o dva roky déle, jestli se potvrdí zásoby objevené na 23. těžebním patře. Termín uzavření dolu ale mohou ovlivnit i světové ceny uranu. Geam je součástí státního podniku Diamo.

Před Vánoci se v dole stala nehoda, při níž zemřel horník. Neštěstí se stalo ve 23. patře při ražbě patrového překopu. Prošetřování tohoto případu ještě nebylo uzavřeno, řekl Dušan Havel z Českého báňského úřadu. Smrtelný úraz se v dole stal po 15 letech.

Zásobník na plyn v Rožné plánuje Česká plynárenská. Pokud průzkum potvrdí, že jsou v dole pro tuto stavbu vhodné geologické podmínky, začne ražba nových prostor na přelomu let 2010 až 2011. Potrvá až sedm let a zaměstná nejméně 600 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK