Google odložil uvedení mobilního telefonu na čínský trh

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 19. ledna (ČTK) - Americká internetová společnost Google odložila uvedení svého mobilního telefonu založeného na operačním systému Android na čínský trh. Sdělila to dnes mluvčí firmy. Google je nyní s Pekingem ve sporu kvůli cenzuře na internetu a útokům hackerů.

Mluvčí firmy Martha Wangová konstatovala, že uváděcí akce plánovaná na středu byla zrušena. Odmítla však toto rozhodnutí zdůvodnit, a ani nesdělila, na jaký termín by akce mohla být přeložena.

Google minulý týden upozornil, že by mohl odejít z čínského trhu, pokud bude vládou dále nucen spolupracovat na cenzuře internetového vyhledávání. Firma navíc oznámila, že se v polovině prosince stala terčem útoku hackerů z čínského území. Google naznačil, že za útokem by mohly stát čínské úřady. E-mailové účty, které byly napadeny, patřily čínským disidentům.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí dnes prohlásil, že Google musí stejně jako ostatní zahraniční firmy respektovat čínské zákony a zvyklosti. Dodal, že vláda pro Google žádnou výjimku z nařízení o provozu na internetu nedovolí. Byl to první komentář vlády přímo ke Googlu od oznámení firmy z minulého týdne.

Google představil na počátku ledna svůj chytrý telefon Nexus One, který bude fungovat s firemním operačním systémem Android. Čínský trh mobilních telefonů je největší na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK