Slovenští autodopravci chtějí snížení počtu zpoplatněných silnic

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. ledna (ČTK) - Unie autodopravců Slovenska (UNAS) dnes požádala ministerstvo dopravy o pozastavení výběru mýta do konce dubna a výraznou redukci počtu zpoplatněných silnic první třídy. Ministerští úředníci mají na žádost odpovědět do pátku. ČTK o tom informovala unie. Někteří řidiči v minulosti nevyloučili obnovení blokády silnic, pokud ministerstvo nepřistoupí na jejich požadavky.

Malí dopravci sdružení v UNAS navrhují snížit celkovou délku zpoplatněných silnic první třídy ze současných přibližně 1500 kilometrů na 333 kilometrů, což by však mělo výrazný dopad na výběr mýta. Nákladní doprava by podle nich měla platit jen za úseky, které jdou souběžně s dálnicemi a rychlostními komunikacemi. "Navrhujeme dopravními značkami zakázat jejich průjezd tranzitní dopravě, jako je to řešené i v jiných evropských zemích, aby z tohoto důvodu nedocházelo k jejich nadměrnému zatěžování," uvádí se v prohlášení dopravců.

Unie autodopravců začátkem roku zorganizovala jeden z největších protestů v historii samostatného Slovenska. Dopravcům se podařilo donutit vládu premiéra Roberta Fica k některým ústupkům. Kabinet pozastavil výběr mýta na silnicích první třídy do konce ledna a jako kompenzaci zvýšených nákladů kvůli zpoplatnění silnic schválil snížení spotřební daně z nafty. O změně bude ještě rozhodovat parlament. Snížila se i výše pokut za nesprávné používání systému.

Slovensko zavedlo výběr mýta pro automobily nad 3,5 tuny od začátku letošního roku. Již v prvních dnech však řidiči tvrdili, že systém je nepřesný a platí i za neprojeté kilometry. Nelíbila se jim i údajně vysoká poruchovost palubních jednotek a výše poplatků. Ministerstvo dopravy plánuje rozšířit výběr mýta i na osobní vozy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK