EBRD: Ve střední Evropě se obnovuje růst úvěrů v privátní sféře

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 19. ledna (ČTK) - V zemích střední a východní Evropy se znovu začíná zvyšovat objem úvěrů v privátní sféře, což byl před vypuknutím finanční krize hlavní motor růstu celého regionu. Na bankovní konferenci ve Vídni to dnes řekla hlavní poradkyně Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Piroska Nagyová. Zelené výhonky, jak obnovu růstu nazvala, jsou prý vidět v Polsku, České republice i na Balkáně.

"V řadě případů opravdu spatřujeme obnovu úvěrové aktivity, v některých případech vidíme i návrat k poskytování devizových úvěrů domácnostem," řekla Nagyová v rozhovoru s agenturou Reuters. V některých zemích se ale prý úvěrové společnosti ještě budou muset zbavit ztrátových úvěrů, které pocházejí z doby před krizí.

"Také jsme zaznamenali, že úvěry se vracejí tam, kde v minulosti nezažívaly tak dramatický růst, což ukazuje na nutnost vyčistit bilanci," dodala Nagyová. V rámci EBRD je Nagyová poradkyní hlavního ekonoma EBRD Erika Berglofa, jemuž radí například právě s problematikou bankovního sektoru.

Od srpna do listopadu se objem úvěrů v privátní sféře ve zmíněném regionu EBRD v přepočtu na celý rok zvýšil o 4,2 procenta. Přitom v období březen až srpen se podle Nagyové o 3,8 procenta snížil. Růst úvěrů se vrátil i do některých nejdůležitějších zemí střední a východní Evropy.

V Polsku i České republice růst úvěrové aktivity podle Nagyové v přepočtu na celý rok dosáhl 2,6 procenta. V těchto zemích se objem úvěrů v předchozím období také snižoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK