NSS vyhověl další stížnosti ekologů kvůli D8 přes Č. středohoří

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. ledna (ČTK) - Nejvyšší správní soud (NSS) dnes vyhověl další kasační stížnosti ekologů, která souvisela s vedením dálnice D8 přes České středohoří. Vyplývá to z úřední desky. Rozhodnutí ale zřejmě stavbu neovlivní. Ekologové ze sdružení Děti země a Společnosti ochránců životního prostředí Litoměřice žalobou napadli rozhodnutí ministerstva životního prostředí ohledně zásahu do krajinného rázu a vedení dálnice přes chráněnou oblast. Původně neuspěli, nyní se Městský soud v Praze musí žalobě znovu věnovat.

Miroslav Patrik z Dětí země rozhodnutí přivítal. Stavbu D8 však podle něj asi neovlivní. "Městský soud bude rozhodovat tak rok. A za tu dobu už bude dálnice nejspíš stát. Může to však mít příznivý dopad pro další stavby," řekl ČTK Patrik.

Ekologové podle Patrika například neúspěšně žádali, aby úředníci při rozhodování o dopadu na krajinný ráz a vedení dálnice přes chráněnou oblast vzali povinně v potaz proceduru posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Není zřejmé, zda Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí Městského soudu v Praze právě z tohoto důvodu. Zatím totiž zveřejnil pouze stručné znění rozhodnutí, které neobsahuje argumentaci. Odůvodnění nezná ani mluvčí NSS František Emmert.

Na počátku soudní pře bylo rozhodnutí, jímž Správa Chráněné krajinné oblasti České středohoří souhlasila se stavbou dálnice D8. Odvolání ekologů zamítlo ministerstvo životního prostředí. Žalobu následně zamítl Městský soud v Praze.

Nejvyšší správní soud v paralelním sporu již dvakrát zrušil rozsudek, jímž Krajský soud v Ústí nad Labem zamítl žalobu ekologů proti územnímu rozhodnutí o umístění stavby dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi. Důvodem byla nepřezkoumatelnost.

Trasa přes České středohoří je posledním nedokončeným úsekem dálnice D8. Na 16,4 kilometru dlouhém úseku budou stát tři mimoúrovňové křižovatky, dva tunely a 29 mostů. Náklady přesáhnou deset miliard korun. Opakované protesty ekologů projekt zdržely.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK