OECD: Daňové podvodníky lze odhalit i pomocí kradených dat

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 19. ledna (ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) nebude mít námitky, když vlády jednotlivých zemí využijí k odhalení daňových podvodníků i kradených dat. OECD je v první linii současného tažení proti daňovým podvodům, jejich odhalování je ale prioritou také pro skupinu největších zemí světa G20.

"Nebudeme přehlížet, když daňoví poplatníci neplní své povinnosti," řekl šéf daňového oddělení OECD Jeffrey Owens na dotaz novinářů, zda bude OECD vládám promíjet, že budou k odhalování daňových podvodů využívat i kradená data.

"Když máte získat údaje od informátorů nebo i jinak, pak je to jen způsob, jak se ujistit, že tito občané nebudou mít možnost přesouvat daňovou zátěž na poctivé poplatníky," dodal Owens. Snaha vlád přimět občany, aby zdanili úspory ukryté na účtech v zahraničí sílí v době, kdy vrcholí krize a řadě zemí vysychá státní pokladna.

Globální hon na daňové podvodníky ale začal nabírat na obrátkách už loni, kdy ostrý postoj v této otázce zaujalo Německo a Francie. Obě země si opatřily seznam lidí, kteří mají konta ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku, a našly si mezi nimi své občany.

Případ z poslední doby se týká nadnárodní banky HSBC, z jejíž pobočky ve Švýcarsku její bývalý zaměstnanec ukradl data o klientech. K údajům se pak dostaly francouzské úřady a použily je k vyhledání svých občanů, kteří se vyhýbají placení daní.

Případ HSBC vyvolal diplomatickou roztržku mezi Paříží a Bernem. Švýcaři dokonce přestali s Paříží jednat o přípravě nové bilaterální dohody, která měla Francouzům zajistit vstřícnost Švýcarska při odhalování daňových úniků.

Soukromé banky ve Švýcarsku mají ve správě majetek zahraničních subjektů v řádu bilionů dolarů. Tyto banky se snaží na tamní vládu vyvíjet tlak, aby přijala zákon, v němž bude klauzule, která vládám dalších zemí využití kradených dat k odhalování daňových podvodů zakáže. Podle pozorovatelů ale snahy těchto bank těžko obstojí, zvláště v situaci, kdy má řada evropských zemí kvůli krizi vysoké deficity a hledá úspory, kde se dá.

"Když se podíváte na oblasti, které patří do OECD, skoro všechny naše členské země jsou v podstatě připraveny brát informace z nejrůznějších zdrojů," dodal Owens. Na seznamu OECD je 17 jurisdikcí, které OECD stále ještě považuje za problematické. Je mezi nimi také americký stát Delaware, který je jakýmsi daňovým rájem v rámci USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK