Čtvrtletní zisk IBM vzrostl o 9 procent, zvýšily se i tržby

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. ledna (ČTK) - Zisk největší světové společnosti technologických služeb IBM v posledním loňském čtvrtletí vzrostl meziročně o devět procent na 4,8 miliardy dolarů (asi 87 miliard Kč). Firmě prospěl pokles nákladů a přesun k ziskovějším kontraktům. Tržby se zvýšily jen nepatrně, bylo to však jejich první zlepšení za rok a půl. Americká firma v úterní výsledkové zprávě rovněž zlepšila odhad pro letošní rok.

Zisk překonal odhady analytiků, stejně jako tržby, které stouply o necelé procento na 27,2 miliardy dolarů. Akcie firmy i tak v elektronickém obchodování po uzavření burz klesly o dvě procenta a ztratily zisky z denního obchodování. Ani příznivé výsledky již totiž nebyly schopny povzbudit k nákupům poté, co kurz akcií IBM získal za poslední rok téměř 60 procent.

IBM nově pro letošní rok očekává zisk na akcii nejméně 11 dolarů ve srovnání s předchozím cílem deset dolarů na akcii. Výsledky firmy i nový odhad potvrzují, že firemní výdaje na technologie oživují, což již naznačily před několika dny výsledky světové jedničky v oboru počítačových čipů, firmy Intel.

Zpráva rovněž dokumentovala úsilí IBM při snižování nákladů a přesunu od hardwaru k lukrativnějším službám a softwaru. Zatímco příjmy z hardwaru klesly, ostatní tržby rostly. IBM rovněž podepsala nové kontrakty v klíčové divizi technologických služeb za 18,8 miliardy dolarů, což byl meziroční nárůst o devět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK