Japonské akcie dál klesaly, kvůli Řecku výrazně sláblo euro

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. ledna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes oslaboval třetí den po sobě a jeho hlavní index klesl o 0,3 procenta. Investoři se před sezonou čtvrtletních firemních výsledků v USA a Japonsku drží zpátky. V obavách z vývoje kolem Řecka a jeho problémů se zadlužeností všeobecně oslabovalo euro, jehož kurz k dolaru klesl na pětiměsíční minimum pod 1,42 USD.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 27,38 bodu na 10.737,52 bodu. Za první tři dny tohoto týdne tak ztratil téměř 2,5 procenta.

Japonský trh dnes táhl dolů pokles akcií makléřských společností v čele s Nomura Holdings pod vlivem zhoršených výhledů těchto titulů. Stejně jako v minulých dnech se investoři nepouštěli do nákupů, protože se čeká na to, jak dopadne nastávající sezona výsledkových zpráv firem za poslední loňské čtvrtletí.

Kurz eura dnes v Asii všeobecně oslaboval, zejména v obavách z toho, zda se Řecko i jiní členové eurozóny dokážou vypořádat se s prudkým nárůstem dluhů. Euro rovněž tlačila dolů nepříznivá úterní zpráva o poklesu důvěry investorů v německou ekonomiku.

Sestup eura vůči dolaru pod 1,43 USD vyvolal další prodeje, stejně jako proražení prosincového minima 1,4220 USD. Ke konci tokijského obchodování evropská měna klesla až na 1,4166 USD, nejnižší úroveň od srpna, a poté se ustálila na 1,4190 USD s denní ztrátou 0,7 procenta. Vůči jenu euro oslabilo o 0,5 procenta na 129,50 JPY. Index dolaru vůči koši šesti měn naopak posílil o půl procenta na 77,895 bodu.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK