PwC: Prodej aut v Rusku se letos stabilizuje po loňském propadu

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 20. ledna (ČTK) - Prodej automobilů v Rusku se bude v letošním roce pravděpodobně pohybovat v rozmezí od 1,3 do 1,6 milionu vozů. Poptávka by se tak měla stabilizovat po loňském propadu prodeje o 56 procent na 1,4 milionu vozů. Uvedla to dnes poradenská společnost PricewaterhouseCoopers (PwC).

Údaje PwC o vývoji prodeje za loňský rok se mírně liší od čísel podnikatelského sdružení AEB z minulého týdne, podle kterých prodej klesl o 49 procent na 1,46 milionu vozů. PwC dnes rovněž uvedla, že hodnota ruského automobilového trhu se loni propadla o 61 procent na 26,8 miliardy dolarů (zhruba 490 miliard Kč).

Ruský automobilový trh nyní čelí jedné z největších krizí ve své historii. Rozsáhlá propouštění a snižování mezd v důsledku hospodářské a finanční krize nutí řadu Rusů omezovat výdaje. Prodej aut tlačí dolů rovněž neochota bank poskytovat úvěry. Rusko chce proto po vzoru Evropy a Spojených států zavést vlastní systém vládní podpory nákupu nových vozů, takzvaného šrotovného.

Před příchodem krize se očekávalo, že Rusko brzy dožene Německo na pozici největšího trhu s automobily v Evropě. Rozdíl mezi ruským a německým trhem se ale v loňském roce naopak prohloubil.

Prodej aut v Německu loni díky šrotovnému stoupl o 23 procent na 3,81 milionu vozů, tedy na nejvyšší úroveň od roku 1992. V letošním roce se však kvůli absenci šrotovného čeká výrazný pokles poptávky. Podle Svazu mezinárodních výrobců automobilů (VDIK) letos prodej v Německu klesne zhruba o milion vozů na 2,8 milionu aut.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK