Fincentrum: Banky poskytly v prosinci hypotéky ze 5,95 mld. Kč

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. ledna (ČTK) - Hypoteční banky loni v prosinci podle odhadů společnosti Fincentrum poskytly 3575 hypoték v celkovém objemu 5,953 miliardy korun. Průměrná úroková sazba hypoték vzrostla proti listopadu vlivem zaokrouhlování o jednu desetinu procentního bodu na 5,61 procenta, vyplývá ze dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex. Díky oživení v závěru roku dokázaly tuzemské banky překonat v roce 2009 hranici 70 miliard korun poskytnutých hypoték.

"Hypoteční trh nalezl svou novou rovnovážnou úroveň, neboť již po dva měsíce nebyl zaznamenán meziroční propad co do počtu úvěrů. Objemy jsou přibližně o deset procent nižší, avšak důsledkem nižší průměrné výše hypotečního úvěru," uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl. Důvodem nižší průměrné výše hypotéky je nejen zvýšená opatrnost klientů vzhledem k vyšší splátce, ale také přetrvávající vyšší požadavky bank na vlastní zdroje klienta, dodal Rajdl.

Proti listopadu ovšem průměrná výše hypotéky s jednoletou fixací vzrostla o více než 110.000 Kč. Výše hypotéky s pětiletou fixací v prosinci stoupla v průměru o více než 65.000 Kč.

Fincentrum upozornilo, že banky v posledních měsících loňska sice avizovaly snižování nabídkových úrokových sazeb, ve statistikách Fincentrum Hypoindex se to ale neprojevilo."Od září tak průměrná sazba zůstává na úrovni 5,60 procenta ročně," doplnila firma.

V prosinci stagnovaly úrokové sazby jak u tříletých (5,64 procenta), tak i pětiletých fixací hypotečních úvěrů (5,55 procenta). Pouze u jednoletých fixací průměrné úrokové sazby klesly o 16 bazických bodů na 5,69 procenta. Vzhledem k nízké oblibě jednoletých fixace se však tento propad na souhrnném indexu nijak nepromítl.

Význam jednoletých fixací v posledních měsících slábne. Naopak stále více klientů žádá o úvěry s tříletou fixací. Podíl těchto hypoték činil v prosinci 37 procent na celkovém objemu poskytnutých úvěrů a v preferencích výrazně dotáhl pětileté fixace (42 procent).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK