Německo chce snížit výkupní ceny solární elektřiny o 15 procent

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 20. ledna (ČTK) - Německý ministr životního prostředí Norbert Röttgen dnes navrhl snížit povinné výkupní ceny elektřiny z nových solárních instalací na střechách od dubna o 15 procent. Nová německá vládní koalice tím zakročuje proti neúměrnému šíření solárních instalací poté, co ceny fotovoltaických zařízení prudce klesly, zatímco výkupní ceny elektřiny z nich zůstávají vysoké.

Ministr oznámil, že garantovaná cena se sníží v roce 2011 o dalších 2,5 procenta, pokud objem letošních instalací překročí během 12 měsíců 3500 megawattů, a další škrt o 2,5 procenta se přidá při překročení hranice 4500 MW. Německá vláda má podle zdrojů agentury Reuters v plánu srazit od července výkupní ceny solární elektřiny vyráběné ze zařízení na otevřených prostranstvích o 15 procent a na zemědělské půdě o 25 procent.

Informace o záměrech nové německé vlády vyvolaly loni v zemi, která je jedničkou ve výrobě solární energie, závěrečnou solární horečku s cílem využít ještě vysoké ceny. Zdroje z koalice uvedly, že vláda stanoví pro nové instalace cíl asi 3000 MW ročně. Za posledních 12 měsíců se přitom odhaduje nárůst těchto zařízení na 4000 MW.

Každé solární zařízení má v německém systému zaručenu minimální výkupní cenu elektřiny na 20 let a každý rok se mohla cena dosud jen mírně snižovat. Pokles garantovaných cen tak byl v posledních letech mnohem mírnější než propad cen solárních zařízení, který dosáhl až 50 procent.

Výsledkem tohoto vývoje byla investiční horečka na výdaje spotřebitelů, protože provozovatelé mají díky povinným cenám pro odběratele zaručeny vysoké příjmy a krátkou návratnost investic. Povinné ceny za solární elektřinu jsou přitom mnohonásobně vyšší než ceny elektřiny z klasických zdrojů nebo i z větrné energie, což zřetelně zvyšuje velkoobchodní a v důsledku toho i maloobchodní ceny elektřiny v Německu.

O snížení státní podpory pro fotovoltaické zdroje energie usiluje i český Energetický regulační úřad. Návratnost investic do solárních elektráren se totiž ve srovnání s jinými obnovitelnými zdroji energie neúměrně zkrátila. Vláda už schválila novelu zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, která má od roku 2011 umožnit dotované výkupní ceny elektřiny snižovat o více než pět procent ročně. Novelu ale ještě mohou změnit poslanci.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK