Nabídka pivních speciálů od roku 2005 zdvojnásobila na 153 značek -------------------- --------------------

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. ledna (ČTK) - Nabídka pivních speciálů na českém trhu se od roku 2005 do loňského podzimu téměř zdvojnásobila z 82 na 153 značek. Na podzim loňského roku tvořily téměř čtvrtinu z nabídky tuzemských pivovarů. Jejich podíl na celkové spotřebě zlatavého moku v ČR přesto činil pouze zhruba 0,5 procenta. Novinářům to dnes řekl šéfredaktor časopisu Kvasný průmysl František Frantík.

Přes výrazné rozšíření speciálních piv zůstává neměnná vedoucí pozice nejoblíbenějšího piva v ČR, spodně kvašeného ležáku českého typu. Ten se na celkové spotřebě zlatavého moku v ČR se podílí 99,5 procenta. Mezi speciální piva se dle definice zákona řadí piva vyráběná převážně z ječných sladů se stupňovitostí 13 a více.

"Neočekáváme výrazné změny v poptávce piva u nás ve prospěch pivních speciálů na úkor například výčepního piva nebo ležáku," míní výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Podle něj sice nejspíše významně neporoste objem výroby těchto druhů piva, určitě však i nadále poroste škála a počet značek těchto piv.

"Konzumují je lidé, pro které je pivo v nějaké formě koníčkem," uvedl Frantík. Typickými pijáky speciálních piv jsou podle něj zejména mladší muži a lidé z vyšších příjmových skupin. Pivní speciály jsou totiž dražší než běžná výčepní piva a ležáky.

Pivní speciál vyrábí v současné době 33 z celkem 47 tuzemských průmyslových pivovarů a 54 ze 77 fungujících minipivovarů. Roste též nabídka dalších neobvyklých piv, mezi něž patří například lehká, ochucená či nealkoholická piva.

Nabídka nealkoholických piv se za posledních pět let rozšířila z 15 na 25 a významně narostl také jeho podíl na celkové výrobě piva v českých zemích. Loni tohoto nápoje dle odhadů pivovary vyrobily přes 600.000 hl. Jeho podíl na celkové spotřebě dosáhl téměř čtyř procent.

Čísla loňské výroby všech českých piv zatím svaz nemá k dispozici, ale očekává téměř desetiprocentní snížení produkce oproti roku 2008, kdy české pivovary vyrobily 19,81 milionu hl piva, o půl procenta méně než v rekordním roce 2007. Na domácím trhu se předloni z celkové produkce spotřebovalo 16,1 milionu hektolitrů, což bylo o 1,3 procenta méně než o rok dříve.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK