Pojišťovny: Počet pokusů o pojistné podvody loni opět stoupl

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Počet odhalených pojistných podvodů loni opět vzrostl. Růst pokusů o pojistné podvody souvisel zřejmě s ekonomickou krizí. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.

Česká pojišťovna loni odhalila 731 pojistných podvodů za 234 milionů Kč, za rok 2008 to bylo 703 případů za 274 milionů korun. "Detektivové ČP tak i v roce 2009 navázali na trend uplynulých několika let, kdy dokázali rozplést více než 700 případů, které se nestaly vůbec a nebo se odehrály jinak, za více než čtvrt miliardy korun," uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Kooperativa v loňském roce odhalila 341 pojistný podvodů, což představuje uchráněnou hodnotu 121,5 milionu Kč. V porovnání s rokem 2008 to představuje přibližně 18procentní nárůst uchráněné hodnoty. "Celkem jsme v roce 2009 prověřovali přes 600 podezřelých případů," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Skupina interního auditu a kontroly pojišťovny Generali odhalila v roce 2009 pojistné podvody za celkem 32 milionů korun. V porovnání s rokem 2008 se prokázané škody u pojistných podvodů takřka ztrojnásobily. "Uvedená data potvrdila scénář, který podobný růst předpokládal jako jeden z dopadů finanční krize," upozornil mluvčí Generali Jiří Cívka.

Vyšetřovatelé Generali prošetřili během uplynulého roku 247 případů pojistného podvodu, u 112 z nich bylo prokázáno podvodné jednání. Na jejich základě bylo podáno 44 trestních oznámení pro podezření z pojistného podvodu. "V Generali jsme zaregistrovali i několik případů, kdy si pachatel pojistného podvodu uvědomí závažnost svého činu a snaží se pojišťovně vrátit již vyplacené peníze, aby si vylepšil pohled soudu na svou osobu a získal možnost mírnějšího zacházení při vynášení rozsudku," podotkl.

Pravděpodobně v souvislosti s ekonomickou krizí zaznamenala Kooperativa zvýšený počet požárů, kterých loni prověřovala podstatně více než v předchozích letech. "Do jaké míry toto lze považovat za trend páchání podvodů se ukáže až v průběhu letošního roku, ve kterém bude probíhat došetřování všech podezřelých případů," poznamenal Káňa.

Detektivové ČP si opět ověřili, že i v roce 2009 se v největší míře objevily falešné nebo záměrně nadhodnocené pojistné události z havarijního pojištění nebo pojištění domácností či nemovitostí. Stále častěji se prý objevují také případy podvodného jednání v souvislosti s životním pojištěním.

Oblastí nejvíce postiženou pokusy o pojistné podvody i podle světových statistik je pojištění motorových vozidel, kde údajně podvádí celých 35 procent klientů. V Polsku například bylo 62 procent ze všech zjištěných podvodů v neživotním pojištění v roce 2007 spojeno s povinným ručením a havarijním pojištěním motorových vozidel, v roce 2008 tyto škody narostly ještě o 70 procent, informovala mluvčí Generali PPF Holdingu Silvia Varagnolová.

Stále nejvyšší měrou se do statistik ČP zapisuje Praha, kde specialisté pojišťovny za loňský rok vyřešili 243 klamných pojistných případů, jež by pojišťovnu stály přes 77 milionů korun. Co do počtu kauz se na druhém místě objevuje Středočeský kraj. Naopak druhou nejvyšší částku odhalených pojistných podvodů vykázali detektivové ČP v Libereckém kraji.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Pokud pachatel způsobí svým podvodným jednáním škodu za více než půl milionu korun, hrozí mu trest odnětí svobody až na osm let. Maximální výše trestu za spáchání pojistného podvodu může dosáhnout až 12 let.

Pojistné podvody v České pojišťovně roce 2009: kraj částka v milionech Kč počet vyřešených případů Praha 77,5 247 Liberecký 31,4 22 Karlovarský 21,1 22 Středočeský 18,1 111 Jihočeský 24,8 47 Moravskoslezský 13,8 64 Plzeňský 10,2 32 Jihomoravský 12,5 42 Pardubický 7,8 38 Ústecký 7,2 38 Olomoucký 4,1 32 Královéhradecký 3,0 14 Zlínský 1,6 6 Vysočina 1,5 14

Zdroj: Česká pojišťovna

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK