Řecko bude možná prodávat státní dluh i veřejnosti

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 20. ledna (ČTK) - Řecká vláda zvažuje, že ve snaze získat co nejvíce prostředků nabídne státní obligace v přímém prodeji veřejnosti. Uvedl to dnes řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Veřejné finance Řecka procházejí jednou z nejhlubších krizí mezi zeměmi eurozóny.

"Řecko zkouší všechno," řekl ministr na dotaz novinářů. Dodal ale, že prodej dluhopisů veřejnosti není jediným řešením a že vláda ještě žádné usnesení nepřijala. Rozpočtový deficit Řecka se v minulém roce vyšplhal na 12,7 procenta hrubého domácího produktu, oficiální limit EU jsou tři procenta.

"Myslím, že je to fér," uvedl k takové emisi obligací analytik Diego Iscaro z Global Insight IHS. "Pokoušejí se využít všechny nástroje, které k získání prostředků mají," dodal. Není si ale jistý tím, jaká by byla reakce finančního trhu.

Vyhlídka dalších řeckých dluhopisů na trhu prohloubila rozdíl mezi výnosností desetiletých státních obligací Řecka proti německým na 309 základních bodů. Je to rekord za dobu fungování eura a na nové maximum stouplo i pojištění řeckých vládních obligací proti nesplácení.

Problémy Řecka dnes oslabily i kurz eura, a to na pětiměsíční minimum vůči dolaru. Kvůli obavám finančního trhu ze státních financí Řecka dnes klesly řecké akcie o 3,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK