Buffett: Převzetí Cadbury je pro Kraft špatný obchod

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Omaha (USA) 20. ledna (ČTK) - Převzetí britské společnosti Cadbury je pro americký potravinářský koncern Kraft Foods špatným obchodem. Řekl to dnes americký investor a miliardář Warren Buffett, jehož společnost Berkshire Hathaway má v Kraftu významný akciový podíl. Buffett zpochybnil způsob, jakým chce ředitelka Kraftu za Cadbury zaplatit a řekl, že se jako akcionář teď cítí chudší.

"Kdybych měl možnost o tom hlasovat, hlasoval bych proti," řekl Buffett v rozhovoru na televizní stanici CNBC. Buffett naznačil, že akcie Kraftu prodávat nebude, kurz akcií přesto oslabil asi o dvě procenta. Dolů se ale vydal i zbytek trhu. Záměr Kraftu nevyžaduje souhlas akcionářů, budou jej ale muset schválit regulační orgány.

Kraft své rozhodnutí obhajuje a Buffettovu kritiku naopak odmítá. "My jeho názor respektujeme, je to jeden z našich velkých investorů. Myslíme si ale, že je to pro nás dobrý obchod. Přemění naše portfolio, aby mělo v dlouhodobém horizontu větší šanci na růst," reagovala mluvčí Kraftu Perry Yeatmanová.

Kraft se o převzetí Cadbury snažil dlouho, britský podnik ale jeho návrhy odrážel a označoval je za neadekvátní. V úterý ale Kraft nabídku vylepšil natolik, že na ni Cadbury kývla. Kraft chce zaplatit zhruba 19,6 miliardy dolarů (asi 359 miliard Kč).

Buffettovi se například nelíbí, jakým způsobem si ředitelka Kraftu Irene Rosenfeldová zajistila na nákup Cadbury peníze. Prodala totiž výrobu pizzy švýcarské společnosti Nestlé, ale způsobem, který je z daňového hlediska podle Buffetta velmi nevýhodný.

"Irene odvedla skvělou práci na provozní úrovni, mám ji rád. Myslím, že ji znám, byla ke mně vždy otevřená, ale teď prostě máme každý jiný názor. Ona si myslí, že je to dobrý obchod. Já si myslím, že špatný," řekl Buffett. "Myslím, že je to velmi slušný člověk. Svěřil bych jí i svou závěť, jen nechci, aby dělala tento konkrétní obchod," poznamenal k záměru Kraftu Buffett.

Moderátor CNBC Joe Kernen Buffetovi řekl, aby dal nesouhlas s transakcí najevo tím, že své akcie prodá. Buffettova společnost drží v Kraftu přes devět procent akcií, prodávat je ale nechce. Bylo by to prý moc nákladné, protože akcie Kraftu jsou podle Buffetta stále ještě podhodnocené.

Významným akcionářem Kraftu je i William Ackman ze společnosti Pershing Square. Ten ale se strategií Kraftu souhlasí. Kraft podle něj za Cadbury nabízí spravedlivou cenu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK