SB: Globální ekonomika se zotavuje, tempo oživení ale poleví

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bangkok 21. ledna (ČTK) - Globální ekonomika se zvolna zotavuje z hluboké krize, s postupným odezníváním fiskálních stimulů se ale tempo hospodářského oživení v průběhu roku sníží. Ve svém novém výhledu světové ekonomiky na letošní rok to dnes uvedla Světová banka (SB). Varovala také, že rozvojové země pocítí nedostatek financování a obecně se budou potýkat s růstem nákladů na úvěry.

Banka předpovídá, že globální ekonomika letos vykáže růst o 2,7 procenta a příští rok se tempo jejího růstu zrychlí na 3,2 procenta. Loni podle předběžných údajů zaznamenala propad o 2,2 procenta.

Podle SB je ale nutné mít na paměti, že vývoj v příštím roce bude do značné míry záviset na tom, kdy začnou jednotlivé země opouštět podporu hospodářství a jak při tom budou úspěšné. Růst globální ekonomiky by tak v roce 2011 mohl v nejhorším případě činit jen 2,5 procenta, v nejlepším pak 3,4 procenta.

"Zotavení z této hluboké a bolestivé krize bohužel nemůžeme očekávat ze dne na den. Potrvá řadu let, než se obnoví ekonomika i pracovní místa. Dopady na chudé budou velmi reálné," uvedl hlavní ekonom a viceprezident SB Justin Lin. "Nejchudší země, tedy ty, které spoléhají na granty a subvencované půjčky, budou možná potřebovat dalších 35 až 50 miliard dolarů jen na to, aby udržely sociální programy na té úrovni, kde je měly před krizí," dodal.

Poměrně výrazné oživení čeká rozvojové země, byť se v průběhu procesu zotavení ještě budou potýkat s řadou problémů. SB očekává, že tato skupina jako celek vykáže letos růst hrubého domácího produktu o 5,2 procenta a v příštím roce o 5,8 procenta. To je citelné zlepšení proti loňsku, kdy tyto země vykázaly růst pouze o 1,2 procenta.

Banka poznamenala, že finanční trhy stále nefungují tak, jako fungovaly před krizí, a kvůli vysoké nezaměstnanosti vázne poptávka v soukromém sektoru. Podle Světové banky je třeba očekávat, že slabší zatím zůstanou i mezinárodní kapitálové toky, které směřují do rozvojových zemí.

Ekonomika vyspělých zemí, která loni utrpěla podle předběžných odhadů propad v rozsahu 3,3 procenta, si letos povede mnohem hůře než hospodářství rozvojových zemí. SB očekává, že hrubý domácí produkt vyspělých zemí letos vzroste pouze o 1,8 procenta a příští rok zrychlí tempo na 2,3 procenta.

I když nejhorší část finanční krize už podle Světové banky zřejmě skončila, SB ve zprávě Global Economic Prospects 2010 varuje, že samotný proces oživení ekonomiky je křehký. Banka předpovídá, že důsledky krize ovlivní finance i hospodářský růst na dalších deset let.

Mezinárodní obchod, který loni zaznamenal zdrcující propad o 14,4 procenta, by se letos měl vzpamatovat a vykázat růst asi o 4,3 procenta. S růstem o 6,2 procenta Světová banka počítá na příští rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK