EK: Oracle může převzít za 7,4 mld USD firmu Sun Microsystems

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. ledna (zpravodaj ČTK) - Softwarová firma Oracle může bez dalších podmínek převzít výrobce počítačů Sun Microsystems. Převzetí za 7,4 miliardy dolarů (137 miliard korun) dnes schválila Evropská komise. Podle výkonného orgánu EU akvizice nepředstavuje riziko, že by obchod mohl narušit konkurenci na trhu s databázemi.

Oracle, což je druhý největší výrobce podnikového softwaru na světě, už loni v létě získal svolení k akvizici od amerického ministerstva spravedlnosti. Komise nicméně v září rozhodla, že kvůli obavě z dopadů na trhu obchod podrobí podrobnějšímu šetření.

"Jsem nyní spokojena, že konkurence a inovace budou na všech dotčených trzích zachovány," uvedla o jednom z největších obchodů v oblasti technologií za loňský rok eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová v dnešním prohlášení.

Oracle převzetím získá mimo jiné kontrolu nad softwarem Java, jenž patří mezi nejpoužívanější programovací jazyky na světě.

Společnost Sun byla průkopníkem v zapojování počítačů do sítí a její počítače se staly páteří prvního internetu. Podnik ale reagoval pomalu na propad technologického trhu v roce 2001 a jeho mikroprocesory začaly ustupovat levnějším rivalům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK