Burzy ve Vídni, Praze, Budapešti a Lublani spolu do systému XETRA

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 21. ledna (ČTK) - Akciové burzy ve Vídni, Praze, Budapešti a Lublani se minulý týden staly rovnocennými dceřinými firmami holdingové společnosti CEESEG AG. Burzy budou napojeny na celosvětový obchodní systém XETRA. Oznámil to dnes provozovatel vídeňské burzy Wiener Börse. Pražská burza by se podle agentury APA měla na systém XETRA napojit v příštím roce.

Holdingová společnost bude zodpovědná za strategické a finanční řízení a správu investic, zatímco dceřiné firmy budou mít na starosti provozní záležitosti. Nejvyšší vedení holdingu bude shodné s vedením Wiener Börse. Navíc bude vytvořen poradní orgán, jenž bude zahrnovat šéfy burz v Praze Budapešti a Lublani.

"CEESEG má potenciál pro expanzi, takže jsme obecně otevřeni novým členům. Zajímáme se o všechny akciové burzy v regionu, v současnosti však nevedeme žádné konkrétní rozhovory," uvedl člen správní rady holdingu Michael Buhl.

CEESEG nyní zahrnuje zhruba polovinu celkové tržní kapitalizace a zhruba dvě třetiny celkového objemu obchodů s akciemi ve střední a východní Evropě. Na jejích burzách je zaregistrováno celkem 264 firem, napsala Wiener Börse ve své tiskové zprávě.

Wiener Börse předloni koupila v pražské burze většinový podíl. Již předtím získala kontrolu nad burzami v Budapešti a v Lublani.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK