Blokáda pivovarů Anheuser-Busch InBev v Belgii zřejmě skončí

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. ledna (ČTK) - Největší světový producent piva Anheuser-Busch InBev se dohodl s odboráři na ukončení dvoutýdenní blokády, která zastavila produkci jeho pivovarů v Belgii. Zaměstnanci zablokovali přístup do třech belgických pivovarů, aby přiměli firmu zrušit plány na propouštění. Blokáda vedla podle agentury AP k nedostatku piva v belgických supermarketech i barech.

Společnost začátkem tohoto měsíce oznámila, že hodlá zrušit zhruba 300 pracovních míst v Belgii, kde zaměstnává celkem 2700 lidí. Zaměstnanci proto před dvěma týdny zablokovali pivovary v Leuvenu a Lutychu a o týden později také pivovar Hoegaarden. "Plán (na rušení pracovních míst) byl stažen," řekl dnes podle agentury Reuters Kris Croonenborghs z odborového svazu ABVV. "Věřím, že blokády do pátku skončí," dodal. Podobně se vyjádřila také Annemie Plessersová z odborového svazu LBC.

Společnost Anheuser-Busch InBev začátkem měsíce upozornila, že by mohla kvůli poklesu poptávky zrušit deset procent z osmi tisíc pracovních míst v západní Evropě. Firma již loni prodala Pivovary Staropramen a další aktivity ve východní Evropě firmě CVC Capital Partners za 2,2 miliardy dolarů (zhruba 40 miliard Kč). Transakce zahrnovala rovněž pivovary na Slovensku, v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku a Srbsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK