Propady eura na šestiměsíční minimum smazal Obamův návrh reforem

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. ledna (ČTK) - Euro se dnes propadlo až na téměř šestiměsíční minimum vůči dolaru kvůli špatnému stavu veřejných financí v Řecku a v některých dalších zemích eurozóny. Později však ztráty smazalo díky obavám z negativního dopadu snahy amerického prezidenta Baracka Obamy omezit riskování finančních institucí na zisky bank ve Spojených státech.

Euro se vůči dolaru propadlo až na 1,4028 USD, tedy na nejnižší úroveň od konce července. Poté však zamířilo vzhůru a kolem 18:40 SEČ se prodávalo za 1,4118 USD, napsala agentura Reuters.

K oživení eura přispěla rovněž zpráva o překvapivém růstu počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech. "Je to trochu znepokojivé, ale všechna předchozí data naznačují hospodářské oživení (v USA)," uvedla analytička Camilla Suttonová ze společnosti Scotia Capital.

Řecká vláda na podzim trojnásobně zvýšila odhad loňského rozpočtového deficitu na 12,7 procenta hrubého domácího produktu. To mělo za následek snížení úvěrových hodnocení země všemi třemi předním ratingovými agenturami. Minulý týden vláda oznámila plán snížit do roku 2012 rozpočtový deficit na 2,8 procenta hrubého domácího produktu.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK