Aerolinie v USA zvýšily ceny vnitrostátních letenek, letos poprvé

22.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 22. ledna (ČTK) - Letecké společnosti ve Spojených státech zvýšily ceny vnitrostátních letenek, jde o první takový krok v odvětví v letošním roce. Jako první přišly se zdražením American Airlines, a to již v úterý. Mluvčí jejich mateřské společnosti AMR to oznámil v noci na dnešek.

Ve středu reagovaly zvýšením cen společnosti Continental Airlines a Delta Air Lines a ve čtvrtek se přidaly United Airlines ze skupiny UAL. Aerolinie se snaží zlepšit si finanční situaci po poklesu poptávky za hospodářské krize.

"Toto zvýšení představuje první pokus zvýšit ceny domácích letů v roce 2010," uvedl Rick Seaney, generální ředitel agentury Farecompare.com, která tyto ceny sleduje. Seaney připomněl, že v minulém roce šly takto ceny letenek od aerolinií v USA hromadně nahoru čtyřikrát, v roce 2008 patnáctkrát a v roce 2007 sedmnáctkrát.

V minulém roce postihla leteckou přepravu, osobní i nákladní, recese velkých světových ekonomik. Poptávka klesla zejména u služebních cest. Nyní velké aerolinie hlásí, že se zájem manažerů o lety opět vrací a některé předpovídají, že vyšší poptávka ještě přijde, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK