Coface ohlásila ukončení globální krize platební morálky

22.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Společnost Coface zlepšuje výhled ratingu dvaceti zemí v reakci na ukončení globální krize platební morálky. Pro rok 2010 předpovídá velmi pozvolné oživení ve vyspělých zemích, které ale zůstává křehké z důvodu nebezpečí různých “bublin“. Coface o tom dnes informovala ČTK s tím, že v Česku přijde zlepšení platební morálky se zpožděním.

Krize platební morálky, která byla nejhlubší za posledních 60 let a trvala dva roky, eskalovala v rekordní počet platebních selhání a v následné snížení průměrných ratingu zemí a jejich výhledů v průběhu roku 2008 a 2009. Počet platebních selhání v prvním pololetí 2009 vzrostl o 19 procent, avšak ve druhém pololetí 2009 poklesl o 40 procent.

"Pátá globální krize platební morálky byla specifická svou hloubkou, ale ne délkou svého trvání. Jako předchozí krize skončila do dvou let. Konec krize zřejmý z poklesu počtu platebních selhání ale neznamená eliminaci všech rizik. Bubliny, které stojí na počátku všech krizí, se nyní mohou obnovit neuvěřitelnou rychlostí,“ uvedl předseda představenstva Coface Francois David.

Do ČR dorazila krize platební morálky společností až ke konci roku 2008, upozornil ředitel Coface Czech Radek Laštovička. České domácnosti si podle něj na rozdíl od domácností ve vyspělých ekonomikách dlouho nepřipouštěly existenci krize a k výraznému propadu jejich spotřeby dochází až od podzimu 2009.

"Obáváme se, že pozdní a hlubší omezení spotřeby našich domácností může znamenat strukturální změnu spotřeby a lze tedy očekávat, že i zlepšení platební morálky našich společností přijde se zpožděním. Přestože celkově je scénář vývoje po krizi ve světě zobrazován křivkou “L“, scénář vývoje krize v ČR může nabýt tvaru “W“," varoval.

Coface byla založena v roce 1946 a je dceřinou společností francouzské finanční instituce Natixis. Služeb Coface, která se zabývá pojištěním pohledávek, hodnocením bonity podniků, správou a inkasem pohledávek a factoringem, využívá přes 45 procent z 500 největších světových korporací. V Česku společnost působí od roku 1991.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK