Ministerská komise: R55 s tunelem, okruh Prahy přes Suchdol

22.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Odborná komise ministerstev dopravy a životního prostředí ukončila po více než dvou letech činnost a vydala stanoviska ke třem sporným dálnicím. R55 na Hodonínsku má vést tunelem, u okruhu kolem Prahy v okolí Suchdola komise doporučila jižní variantu a D3 ve středních Čechách by měla procházet Posázavím. Výsledky práce komise dnes představil ministr dopravy Gustav Slamečka.

Jako nejspornější se ukázala dálnice D3, která má v budoucnu spojit Prahu a České Budějovice. Z deseti členů komise se pět přiklonilo k takzvané západní variantě, která počítá s vedením dálnice kolem Týnce nad Sázavou a Jílového k pražskému okruhu. Čtyři členové naopak vidí jako lepší řešení východní variantu, kdy by D3 de facto kopírovala současnou budějovickou silnici a napojila by se na okruh u Říčan.

"Takový způsob posuzování jsme tu ještě neměli, o výsledcích budu informovat vládu," uvedl Slamečka. Zároveň dodal, že závěry komise nejsou právně závazné. Navíc zahájení výstavby zmíněných komunikací je v nedohlednu, kromě administrativních problémů je zásadní překážkou nedostatek peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK